Lärares val av litteraturhistoriskt undervisningsinnehåll - Johansson, Jonas (Acta Didactica Norden, 2022)
Studien syftar till att synliggöra och diskutera de val av undervisningsinnehåll som gymnasielärare i svenska gör när de introducerar litteraturhistoria i kursen svenska 2. Undersökningen gjordes mot bakgrund av bristen på tidigare praktiknära litteraturhistoriedidaktisk forskning samt i relation till tidigare studier som belyst elevers bristande intresse för litteraturhistoria. Materialet består av videoinspelade observationer av åtta svensklärares introduktionslektioner till litteraturhistoria. Introduktionspassen valdes med tanke på att de kan ses som tillfällen då lärare försöker väcka intresse för ämnesområdet. Alla lärare undervisade på ett högskoleförberedande program. Studien ramas in av ett didaktiskt och läroplansteoretiskt ramverk. Tematisk innehållsanalys användes som analysmetod och resultatet av analysen visar ett brett utbud av möjliga litteraturhistoriska undervisningsinnehåll. Studien bidrar således med ny empirisk kunskap om vilka litteraturhistoriska undervisningsinnehåll som ställs i förgrunden när svensklärare introducerar litteraturhistoria. Tidigare har svenskämnet i stor utsträckning diskuterats i relation till svenskämneskonceptionerna svenska som färdighetsämne, svenska som litteraturhistoriskt bildningsämne och svenska som erfarenhetspedagogiskt ämne. Studiens resultat diskuteras i relation till dessa men ger ytterligare bidrag genom att konkretisera och synliggöra den variation av val av undervisningsinnehåll som förekommer i klassrummen när litteraturhistoria introduceras.