L1-orienterad grammatikundervisning i L2-kontext: En kvalitativ studie - Bandh, Erik; Collberg, Philippe; Lundin, Katarina (Acta Didactica Norden, 2023)
Artikeln beskriver hur en grammatikdidaktisk modell utformad för en L1-kontext kan användas för grammatikundervisning såväl som för ett språk- och skrivutvecklande arbete i en L2-kontext. Eftersom klassrummen i Sverige, Danmark och Norge allt mer blir språkligt heterogena behöver lärare kunna erbjuda en språkutvecklande undervisning för elever med skilda språkliga förutsättningar. Den modell som presenteras bygger på explicit undervisning med utgångspunkt i det gemensamma typplatsschemat (se Bilaga 1). Den har som syfte att fungera som redskap för ett språkutvecklande arbete och samtidigt bidra till att befästa grammatikkunskaper. I artikeln presenteras resultat från en interventionsstudie där modellen använts i grammatikundervisning och processskrivning i en klass med L2-elever. Utifrån begreppen appropriering, internalisering och implementering undersöks elevernas grammatikinlärning som den yttrar sig dels i deras svar på grammatikprov, dels i deras hantering av lärarens textkommentarer. Elevernas provsvar ger en bild av i vilken grad de har approprierat den grammatiska kunskapen, medan hanteringen av lärarens textkommentarer kan visa huruvida de även har internaliserat och eventuellt också implementerat grammatikkunskapen. I analysen jämförs elevernas prov och texter med fokus på satshierarki, inversion och V2 samt nominalfraser med fokus på kongruens och bestämdhet – områden som tidigare visat sig vara centrala i språkutveckling och samtidigt särskilt problematiska vid inlärningen av grammatik. Analyserna tyder på att eleverna approprierat grammatikkunskaperna i olika utsträckning och att somliga är på väg mot en internalisering av kunskaperna. En slutsats är att arbetssättet visserligen kräver stora insatser av lärare och elever men att de formella grammatikkunskaperna och det praktiska textarbetet verkar gynna varandra.