Digital grammatik – grammatikövningar i läromedlens webbversioner - Malmberg, Anja (Acta Didactica Norden, 2023)
I den här artikeln har grammatikövningarna i sex läromedels webbversioner undersökts för att diskutera hur grammatiklärandet förändras när klassrummet hybridiseras. Läromedelsutredningen (SOU 2021:71) konstaterar att webb-baserade läromedel blir allt vanligare och förlagen lyfter gärna fram att grammatikövningarna i böckernas webbversioner är självrättande. I artikeln har utformningen av alla övningar i läromedlens grammatikkapitel och språkriktighetskapitel undersökts. Dessutom har övningarna kategoriserats utifrån tre teman: vad som är övningens lärandeobjekt, vilket språkligt material eleven ges att öva på, och hur det grammatiska metaspråket används i övningen. Resultatet visar att de digitala övningarna härmar de övningsstrukturer som finns i tryckta läromedel. Den typiska övningen syftar till att lära eleven en specifik avgränsad grammatisk struktur. Den grammatiska strukturen övas genom att eleven pekar ut den i ett antal kontextlösa satser. Det grammatiska metaspråket behöver eleven egentligen aldrig själv använda, utan bara läsa och förstå. Detta står i skarp kontrast till den moderna grammatikdidaktiska forskningen som framför allt lyfter att elever behöver möta grammatiken i kontextualiserat språk och att eleverna i samtal själva behöver använda metaspråket (Myhill et al., 2012a; Newman & Watson, 2020). Läromedlen har inte heller didaktiskt designats för att fungera i ett hybridiserat klassrum (Holm Sørensen & Tweddell Levinsen, 2019), utan använder samma didaktik som i de fysiska böckerna. De självrättande övningarna ger i och för sig snabb återkoppling, men fungerar inte när det finns flera möjliga lösningar.