Nye disiplinære stemmer

Bachelorstudenters kildebruk – mellom kunnskapsreferat og kunnskapsbruk

Forfattere

  • Ingrid Stock Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • Andrea Karsten Paderborn University, Germany
  • Nancy Lea Eik-Nes Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

DOI:

https://doi.org/10.5617/sakprosa.10185

Emneord (Nøkkelord):

interaksjon med kilder, bacheloroppgave, stemme, dialogistisk teori

Sammendrag

Selv om referanser er sentralt i akademisk skriving, sliter mange studenter med å bruke kilder. En av årsakene til dette kan være spenningen mange studenter opplever: på den ene siden blir de bedt om å bruke kilder (dvs. andres stemmer), på den andre siden skal studentene demonstrere sin egen faglige stemme i teksten. Formålet med denne artikkelen er å bidra til forståelsen av kildebruk ved å presentere en modell som illustrerer ulike grader av studenters interaksjon med kilder i ulike deler av bacheloroppgaven. Med utgangspunkt i Bakhtins tanker om at en forfatters stemme trer gradvis fram av andres ord, sammen med begrepene kunnskapsreferat (knowledge telling) og kunnskapsbruk (knowledge transforming), utviklet vi et kontinuum som kan bidra til å forstå kildebrukens kompleksitet. Vi kom fram til dette kontinuumet gjennom en kvalitativ undersøkelse av studenters kildebruk i 15 bacheloroppgaver fra humaniora ved et norsk universitet. I denne artikkelen illustrerer vi kontinuumet gjennom utdrag fra studentenes oppgaver, og viser hvordan spørsmål som gjelder skriverens faglige stemme er sammenvevd med hvordan studentene forholder seg til kilder. Kjennskap til de ulike funksjonene til kilder som er typiske i disiplinene vil hjelpe studentene å utvikle og demonstrere sine faglige stemmer. Videre gir kontinuumet et grunnlag for fruktbare diskusjoner om skrivepraksiser som kan øke kritisk bevissthet om implisitte forventninger til kildebruk og spørsmål om stemme i akademisk skriving.

 

Forfatterbiografier

Ingrid Stock, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Ingrid Stock er førsteamanuensis i anvendt språkvitenskap på Institutt for språk og litteratur ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, Norge (NTNU). Hennes forskning fokuserer på akademisk skriving med en spesiell interesse for studentskriving og identitetsrelaterte spørsmål.

Andrea Karsten, Paderborn University, Germany

Andrea Karsten leder Skrivesenteret ved universitetet i Paderborn, Tyskland. Hennes forskning tar for seg samspillet mellom akademisk skriving og sosialisering i fagmiljøer, analyse av stemme(r) i ytringer og tekster, og utvikling av kvalitative metoder i studier av skriveprosesser.

Nancy Lea Eik-Nes, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Nancy Lea Eik-Nes er førsteamanuensis emerita i anvendt språkvitenskap ved Institutt for språk og litteratur ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Hun forsker blant annet på utvikling av faglig identitet gjennom skriving.

Nedlastinger

Publisert

2023-09-01