Universell utforming

1. februar 2023 ble EUs webdirektiv om universell utforming (WAD) innlemmet i norsk lov. Direktivet gjelder universell utforming av nettsider til offentlige virksomheter og innebærer at disse nettsidene må oppfylle 49 av 78 suksesskriterier i WCAG 2.1-standarden og ha en tilgjengelighetserklæring. Se FRITT sin tilgjengelighetserklæring. 

Hva betyr dette for deg som redaktør for et FRITT-tidsskrift? 

Det er viktig for redaktører å vite hvordan man gjør tidsskriftet sitt mer tilgjengelig. Dette inkluderer både nettsidens innhold og publisert innhold. Nettsideinnhold dreier seg om informasjonen du legger inn i feltene i back-end: kunngjøringer, bilder etc., mens publisert innhold er opplastet innhold, som for eksempel artikler. 

Nettsideinnhold 

Ettersom FRITT-tidsskriftene benytter standardutformingen for nettsider, som er eksternt revidert for tilgjengelighet og følger beste praksis for ting som fargekontrast og tastaturnavigasjon, er det kun et par ting man må være oppmerksomme på når det gjelder nettsideinnhold: 

Kontrast mellom bakgrunnsfarge og tekst 

Det er viktig at det er nok kontrast mellom tekst og bakgrunnsfarge slik at all informasjon er lett leselig. Dette kan sjekkes ved hjelp av et verktøy for kontrastsjekking, som for eksempel WebAIM: Contrast Checker. Dette verktøyet viser om man har nok kontrast sett opp mot WCAG-kravene. For tekst som er en del av logoer er det ingen kontrastkrav. 

Alternativ tekst for bilder 

Alt-tekst skal brukes på alle bilder som ikke er dekorative eller hvor ikke teksten i bildet finnes tilgjengelig andre steder på nettsiden. Dette er en tekst som skal beskrive hva bildet viser slik at personer som bruker skjermlesere kan forstå hva som vises. Det er viktig å bruke deskriptivt språk i alt-tekst, for eksempel: «Stor, gul labrador med to grønne tennisballer i munnen ser inn i kameraet». Se Harvards nettside om alternativ tekst for flere eksempler. 

Overskrifter 

Hvis du har tekst på nettsiden som inneholder overskrifter (for eksempel i «Om tidsskriftet») er det viktig at disse markeres med HTML-overskriftstagger, slik at hjelpeteknologi identifiserer dem. Det gjør det enklere å få oversikt over innholdet og navigere på nettsiden. Å legge til overskriftstagger gjør du ved å åpne kildekoden for et felt (< > i verktøylinjen) og sjekker at de har taggene <h2>, <h3>, etc. Tittelen på siden (for eksempel «Om tidsskriftet») er tagget med <h1>, så overskriftene man selv skriver i tekstboksen skal starte på neste nivå (<h2>overskrift</h2>). Unngå å hoppe over nivåer. Se mer informasjon på OJS sine hjelpesider om overskriftsstruktur. 

Lenker 

Personer som bruker skjermlesere må være i stand til å forstå hensikten til en lenke. Derfor er det viktig at lenketekstene er deskriptive, kortfattete, unike og visuelt annerledes fra resten av teksten. Lenketesten skal kunne forstås uten ekstra kontekst, for eksempel er “se mer informasjon her” en dårlig lenketekst. Se eksempler og mer informasjon på OJS sine nettsider om tilgjengelige lenker. 

Publisert innhold 

Nedenfor vil vi beskrive hva du kan gjøre for å passe på at det publiserte innholdet i tidsskriftet (fagartiklene, bokanmeldelsene, o.l.) er mer tilgjengelig. Dette er også informasjon som kan videreformidles til forfattere. 

Bruk maler 

Lag maler for dokumenttypene du har i publikasjonen, og be forfattere bruke disse når de sender inn. Slik kan du sørge for at det blir mindre jobb med formattering senere i prosessen, og du slipper lange forklaringer om formattering i forfatterinstruksen. Se NYU sin veiledning for å opprette LaTeX-mal eller Microsoft sin veiledning for å opprette Word-mal. 

Overskrifter 

Bruk stiler-funksjonen i Word (eller lignende) til å lage overskrifter, i stedet for å manuelt formattere enkeltoverskrifter. Organiser disse i en logisk rekkefølge. Hvis du bruker en mal som sendes ut til forfatterne, husk å gi stilene relevante og forståelige navn (for eksempel PaperTitle, Heading1, Heading2, etc.) Finn ut mer på Microsoft sine nettsider om tilgjengelighet og overskrifter i Word. 

Lister 

Bruk liste-funksjonen i Word til å lage punkt- og nummererte lister. Les mer på Microsoft sine nettsider om lister i Word.  

Alternativ tekst 

Alle illustrasjoner, diagrammer, grafer, etc. bør ha alternativ tekst. En beskrivende figurtekst pleier å være tilstrekkelig, men forfattere kan gjerne også bruke alternativ tekst i tillegg. Unngå å ha samme tekst i alt-teksten og i figurteksten – dette vil være overflødig og irriterende ved bruk av skjermleser. Forfattere kan legge inn alternativ tekst i Word ved å høyreklikke på et bilde og velge «Edit Alt Text»/«Vis alternativ tekst».  

Farger 

Forfattere må passe på at all informasjon som uttrykkes gjennom farger også er tilgjengelig som tekst. Når man bruker farger må man også sørge for at man har tilstrekkelig kontrast mellom fargene. Se WCAG sin side om bruk av farge og mønster. 

Tilgjengelighets-sjekk 

Hvis dokumentet er et Word-dokument bør man bruke den innebygde tilgjengelighetssjekken. Dette gjøres ved å gå til Review/Se gjennom --> Check Accessibility/Kontroller tilgjengelighet. 

Konvertering til pdf 

For å sikre at elementer som overskrifter og tabeller blir korrekt tagget når du konverterer dokumentet, velg Save as/Lagre som og velg pdf. Dette skal resultere i et tagget pdf-dokument, men sjekk gjerne ved å velge Options/Alternativer (etter du har valgt pdf) og sjekk at "Document structure tags for accessibility"/"Koder for dokumentstruktur for tilgjengelighet" er huket av. Les mer på WebAims nettside om konvertering til pdf.