Indeksering

Indeksering handler om at informasjon om tidsskiftet og/eller dets artikler blir tilgjengelig i større databaser. Dette øker sannsynligheten for at nye personer oppdager tidsskriftet og det vil dermed nå ut til flere. Nedenfor vil vi beskrive noen databaser som kan være relevante for FRITT-tidsskrift å bli indeksert i. 

Google Scholar 

FRITT-tidsskriftene indekseres automatisk i Google Scholar ved at nettsidene blir "crawlet". Dette skjer ikke nødvendigvis umiddelbart, og det kan ta noe tid før artiklene dukker opp i databasen. Hvis du merker at Google Scholar ikke indekserer tidsskriftet dit, sjekk ut tipsene på PKP sin side om Google Scholar Indexing. 

Directory of Open Access Jounals (DOAJ) 

DOAJ er den største database over open access-tidsskrift. Om man ønsker å få indeksert tidsskriftet sitt der må man oppfylle et sett med kriterier. Disse kravene finnes i DOAJs Guide to applying. De handler blant annet om at tidsskriftet må publisere minst 5 artikler i året, være open access med null embargo, ha en issn og ha en hjemmeside med et visst sett med informasjon. 

Open Journal Systems (systemet FRITT-kjøres på) er godt tilpasset DOAJ og det finnes flere gode ressurser relatert til å få indeksert OJS-tidsskrifter i DOAJ, blant annet PKPs DOAJ Application Guide for OJS Journals.

Kanalregisteret 

Alle nye FRITT-tidsskrifter skal kunne oppfylle kravene til Nivå 1 i Kanalregisteret. Disse er at man må ha ISSN, en vitenskapelig redaksjon primært bestående av forskere, ha rutiner for ekstern fagfellevurdering og ha en forfatterkrets hvor mindre enn 2/3 av forfatterne er fra samme institusjon. Les mer om kriteriene på Kanalregisterets nettsider. For at tidsskriftet skal bli vurdert for inkludering i Kanalregisteret, må det foreslås til Kanalregisteret. 

Scopus 

Scopus er en database for tidsskrifter og lignende innen helsevitenskap, fysikk, samfunnsvitenskap og biovitenskap. Det er en av de største og mest brukte indeksene. Den eies av forlaget Elsevier, og har en del kriterier for inkludering:  

  • Ha fagfellevurdering og en bekrivelse av hvordan denne prosessen foregår må være åpent tilgjengelig 
  • Publisere jevnlig og ha ISSN-nummer 
  • Innholdet må være relevant og lesbart for et internasjonalt publikum (abstract og titler på engelsk) 
  • Ha informasjon om publiseringsetikk og en "malpractice policy” åpent tilgjengelig.  

Hvis tidsskriftene har alt dette på plass, kan de bli vurdert av Scopus’ Content Selection and Advisory Board. Disse vurderer så tidsskriftene på fem områder: 

  • Tidsskrifts-policy 
  • Innhold 
  • Tidsskriftets status 
  • Regelmessighet i publisering 
  • Tilgjengelighet på internett meritt 

Les mer om hvordan disse fem områdene vurderes på Scopus sine nettsider. 

European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences (ERIH PLUS) 

ERIH PLUS er en database over tidsskrifter innen samfunnsfag og humaniora med fokus på Europa. Deres minimumskrav til tidsskrifter er: 

  • Beskrivelse av fagfellevurderingsprosessen. 
  • Redaksjonen skal være listet med tilhørighet 
  • ISSN 
  • Artikler må ha sammendrag på engelsk 
  • Informasjon om forfatteres tilhørighet 
  • Maks 2/3 av forfatterne publisert i tidsskriftet kan tilhøre samme institusjon.  

I tillegg til dette evaluerer de tidsskrift på ting som om de er indeksert i andre databaser, om de er relevant for europeiske forskere, om de bruker DOI, deres open access-status, om de har retningslinjer for publiseringsetikk, om de har minst to år med historikk og hvilken målgruppe de har.  

For å bli vurdert må tidsskriftet nomineres. Det kan ikke nomineres av utgiver, redaksjonen eller andre tilknyttet tidsskriftet, men det kan gjøres avl forskere, forskningsrådgivere, bibliotekarer, eller lignende. Les mer om evalueringskriterier på ERIH PLUS’ hjemmeside. 

 

Andre ressurser

Du finner mer informasjon om indeksering på OJS sine informasjonssider: 

Getting Found, Staying Found, Increasing Impact: Enhancing Readership and Preserving Content for OJS Journals (sfu.ca) 

Index Application Guide (sfu.ca)