Opphavsrett og lisensiering

Når man publiserer i et FRITT-tidsskrift er det vanlig at man som forfatter beholder opphavsretten, men gir tidsskriftet rett til å være første utgiver. Dette er et krav for nye tidsskrift, men det kan være noen variasjoner for eldre tidsskrift.  

I kriteriene for å starte et FRITT-tidsskrift er det krav om at tidsskriftet må lisensiere publiserte artikler med en Creative Commons-lisens. De fleste tidsskriftene på FRITT benytter lisensen CC BY 4.0 som er den mest åpne av disse lisensene. Dette innebærer at innhold kan kopieres, distribueres og spres i hvilket som helst medium eller format, så lenge vilkåret om krediteringer fulgt: 

  • Du må oppgi korrekt kreditering. 
  • Du må oppgi en lenke til lisensen. 
  • Du må indikere om endringer er blitt gjort.  

Du kan gjøre dette på enhver rimelig måte, men uten at det kan forstås slik at lisensgiver anerkjenner deg eller din bruk av verket. 

For å lese mer om CC BY 4.0 og de andre CC-lisensene kan du sjekke ut Universitetsbibliotekets nettsider om CC-lisenser. 

 

Krav til lisens 

Noen forskningsfinansiører kan stille krav til lisens på det som publiseres basert på deres finansiering. Dette gjelder blant annet for Forskningsrådet som følger Plan S. De har krav om at for godkjente prosjektsøknader med utlysning etter 01.01.2021, kreves det at man bruker en CC-lisens. Her tillates CC BY eller CC BY-SA. Ved behov tillates bruk av CC BY-ND i individuelle tilfeller. Da må dette begrunnes av prosjektleder i prosjektets sluttrapport til Forskningsrådet.