Kartlegging av arbeidet med selvmord, selvmordsforsøk, overdoser og selvskading i kommunalt psykisk helse- og rusarbeid i perioden 2015–2022

Forfattere

  • Solveig Osborg Ose
  • Silje L. Kaspersen

DOI:

https://doi.org/10.5617/suicidologi.10312

Resumé

Siden opptrappingsplanen for psykisk helse (1999–2008) har forskere i Sintef på oppdrag fra Helsedirektoratet fulgt kommunenes arbeid med psykisk helse, og fra 2015 ble også kommunalt rusarbeid inkludert i den årlige kartleggingen (IS-24/8) i alle landets kommuner. De siste åtte årene (2015–2022) har kommunenes arbeid med selvmord, overdoser og selvskading vært tema i de årlige datainnsamlingene, og i denne artikkelen presenteres resultatene.  Temaene inkluderer blant annet om tjenestene har etablert skriftlige rutiner for håndtering av ulike situasjoner, hvordan de involveres etter selvmordsforsøk, bruk av veiledende materiell som er utviklet for kommunene, ivaretagelse av pårørende og om de gjennomfører kompetansehevende tiltak innen selvmordsforebygging.

Resultatene viser at noen kommuner har kommet langt, mens andre har en lengre vei å gå for å få på plass planer, rutiner og prosedyrer. Kommunene må først og fremst øke kompetansen blant de ansatte på disse temaene, og forbedre samarbeidet med spesialisthelsetjenestene. Selv om fagpersoner oppgir knapphet på ressurser som hovedutfordring, er det i dagens arbeidsmarked vanskelig å se at kommunene skal få mange flere ansatte i årene fremover. Dermed blir det viktig å få til god organisering av tjenestene og etablere gode sammensetninger av tverrfaglige team og utnytte fagkompetansen som finnes i kommunene på tvers av tjenestene. Det er en stor oppgave for kommunene å skulle styrke forebyggingsarbeidet samtidig som de ivaretar og følger opp mennesker med alvorlige og kroniske psykiske lidelser og/eller rusproblemer med store tjenestebehov.

Publiceret

2023-06-08