Tidsskriftet

Hovedfokus og spennvidde

Tidsskriftet Acta Didactica Norden (ADNO) er et akademisk forum for fagdidaktisk og profesjonsfaglig forsknings- og utviklingsarbeid i de nordiske landene. Hovedfokus er på undervisning og læring i og på tvers av ulike fag i grunnskolen, videregående opplæring/gymnasium og voksenopplæring. Tidsskriftet publiserer bidrag fra forskning på fagdidaktikk, lærerutdanning og læreres profesjonelle utvikling. Vi utgir artikler på skandinaviske språk og engelsk. Den faglige kvaliteten på bidragene sikres gjennom systematisk fagfellevurdering (peer review). Acta Didactica Norden tar ikke forfatterbetaling.

Acta Didactica Norden publiserer av og til spesialutgaver (temanumre) om aktuelle temaer innenfor tidsskriftets fokusområder. Vi tar løpende imot forslag til temanumre. Et forslag skal inneholde en begrunnelse for hvorfor temaet er aktuelt, en nærmere redegjørelse for tematikken på inntil 500 ord, en beskrivelse av antatt leserkrets/forfatterkrets samt forslag til tidsplan og gjesteredaktører. Gjesteredaktørene bør komme fra minst to nordiske land, og gjesteredaktørgruppen vil bli supplert med et medlem fra ADNOs redaksjon. Alle temanumre må ha en åpen utlysning. Forslag om temanumre sendes til hovedredaktør og vurderes av redaksjonen.

Tidsskriftets historie

Tidsskriftet ble etablert og første gang publisert i 2007 under navnet Acta Didactica Norge (ISSN: 1504-9922). Ved inngangen til 2020, etter flere år med sterk vekst og et utvidet geografisk nedslagsfelt, byttet tidsskriftet navn til Acta Didactica Norden (ISSN: 2535-8219). Samme år ble tidsskriftet indeksert i Scopus.

Publiseringsfrekvens

Artiklene i tidsskriftet utgis fortløpende.

Artikler som inngår i spesialutgaver (temanumre) publiseres samlet på en angitt dato.

Open Access-retningslinjer

ADNO gir umiddelbar og fri tilgang (Open Access) til tidsskriftets innhold, ut fra prinsippet om at forskning bør være fritt tilgjengelig for allmennheten, slik at man oppnår økt global utveksling av kunnskap. Det er heller ingen forfatterbetaling i ADNO. Se også Erklæring om copyright.

Redaksjonen

Du finner en oversikt over redaksjonens medlemmer her.

Redaksjonsrådet

Til støtte for redaksjonens arbeid er det opprettet et bredt sammensatt redaksjonsråd. Redaksjonsrådet har som sitt formål å bidra til å utvikle tidsskriftets omdømme som publiseringskanal for forskning på fagfeltet i Norden. Rådet skal gi redaksjonen råd og overvåke at redaksjonens arbeid framstår som pålitelig og troverdig:

  • Medlemmene av redaksjonsrådet skal stå til rådighet som fagfeller (fagkonsulenter) for redaksjonen, og dessuten finne og foreslå fagkonsulenter utenom rådet.
  • Medlemmer av redaksjonsrådet skal stå til rådighet som diskusjonspartner/rådgiver for områderedaktører på deres fagfelt.
  • Redaksjonsrådet skal spre informasjon om tidsskriftet i sine nettverk og bidra til å utvikle tidsskriftets omdømme som publiseringskanal.
  • Rådet kan i samråd med redaksjonen initiere eller støtte faglige arrangement og tiltak.
  • Alle substansielle retningslinjer og andre dokument som er førende for tidsskriftets drift skal sendes til høring blant redaksjonsrådets medlemmer.

Du finner en oversikt over redaksjonsrådets medlemmer her.