Livssyn hos humanistiske konfirmanter – implikasjoner for religions- og livssynsundervisning

Forfattere

  • Jon Magne Vestøl Universitetet i Oslo

DOI:

https://doi.org/10.5617/adno.9115

Emneord (Nøkkelord):

Livssyn, humanisme, eksistensielle spørsmål, religions- og livssynsundervisning

Sammendrag

Livssyn kom inn som tema i religionsundervisningen i Norge i siste del av 1900-tallet. Det er likevel fortsatt vesentlige sider ved livssynsbegrepet som trenger nærmere av­klaring. Dette gjelder blant annet hvordan livssyn og livssynsforståelse framtrer hos elever som definerer seg som ikke-religiøse. Denne artikkelen er et bidrag til å belyse dette. Den undersøker hvordan humanistiske konfirmanter beskriver sitt livssyn, og hvilke implikasjoner dette kan ha for forståelse av livssynsbegrepet og for skolens religions- og livssynsundervisning.

Artikkelen er basert på en kvalitativ analyse av intervjuer med fire ungdommer som beskriver seg selv som ikke-religiøse, og som ble rekruttert med bakgrunn i at de har deltatt i humanistisk konfirmasjon. Undersøkelsen viser i hovedsak samsvar mellom ungdommenes og forskningslitteraturens beskrivelser av livssyn, med vekt på virkelig­hetsforståelse, menneskesyn, eksistensielle spørsmål, livssynspraksis, verdier og mening, og med vekt på et livssynsbegrep som inkluderer ulike livssynsformer, så vel sekulære og religiøse som organiserte og personlige. Samtidig framhever informant­ene behov for selvstendighet i forhold til etablerte livssyn, de peker på behov for å utvide grenser for sekulær livssynsforståelse, for eksempel i spørsmålet om hva som skjer etter døden, og de viser hvordan også personlige livssyn kan ha en tydelig praksisdimensjon. Med dette som utgangspunkt peker studien på at det kan være behov for å avklare livssynsbegrepet i læreplaner og i undervisning. Dette gjelder særlig forholdet mellom organiserte og personlige livssyn og hvilken rolle elevenes personlige og eksistensielle livssynsspørsmål skal ha i undervisningsarbeidet.

Nedlastinger

Publisert

2022-08-08

Hvordan referere

Vestøl, J. M. (2022). Livssyn hos humanistiske konfirmanter – implikasjoner for religions- og livssynsundervisning. Acta Didactica Norden, 16(1), 21 sider. https://doi.org/10.5617/adno.9115

Utgave

Seksjon

Artikkel