Kritisk literacy i skriveopplæringa: å ta stilling til problemer og ytre seg på naturfaglig grunnlag
DOI:
https://doi.org/10.5617/adno.9150Emneord (Nøkkelord):
kritisk literacy, skriveopplæring, argumentasjon, fagspesifikk literacy, naturfag, ungdomstrinnSammendrag
I tråd med Kunnskapsløftets målsetting om at arbeidet med kritisk tenkning skal innlemmes i alle fag på fagrelevante måter, undersøker denne studien hvordan et skriveforløp i naturfag bidrar til kritisk tenkning og skriftlig argumentasjon på fagets premisser. Koblinga mellom kritisk literacy og argumenterende skriving er basert på at ferdighetene som trengs for å skrive argumenterende, er mange av de samme som er involvert i kritisk tenkning. Undervisningsopplegget ble gjennomført over en fireukersperiode på 9. trinn mens elevene hadde digital hjemmeskole under koronapandemien. Studien er designet som en dialogisk intervensjon (Matre, Solheim & Otnes, 2021); her vil det si at opplegget er utviklet i løpende dialog mellom en lærer som sto for gjennomføring og utvikling i klasserommet, og en forsker som var tilgjengelig for veiledning. Gjennom analyser som er forankra i det nevnte skriveforløpet, søker jeg svar på følgende spørsmål: Hvordan er kritisk stillingtagen realisert i elevers svar på en argumenterende skriveoppgave i naturfag? Analysene viser at elevene behersker skriftlig argumentasjon og kritisk tenking på fagets premisser i en lærerstøttet skriveprosess hvor kilder utforskes og tekster skrives og revideres med støtte i ulike skriveressurser. Utforskende og kritiske tilnærminger kommer til syne gjennom analyser av kilder, utdyping og nyansering av argumenter, rike drøftinger, selvstendige vurderinger og kvalifiserte konklusjoner basert på den faglige og samfunnsaktuelle konteksten skriveoppgaven springer ut av. Artikkelen bidrar med kunnskap om hvordan intensjonene bak kritisk tenkning i grunnskolen kan realiseres gjennom ei faglig integrert skriveopplæring, der elevene får bruke skrift til å utforske, reflektere, argumentere og ta stilling.
Nedlastinger
Publisert
Hvordan referere
Utgave
Seksjon
Lisens
Opphavsrett 2022 Acta Didactica Norden

Dette verket er lisensiert under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Innhold publisert i tidsskriftet Acta Didactica er - dersom ikke annet er uttrykt - lisensiert gjennom Creative Commons Lisens BY-NC-ND-4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/). Dette betyr at innhold kan kopieres, distribueres og spres i hvilket som helst medium eller format, så lenge disse vilkårene er fulgt:
- Kreditering: Du må oppgi korrekt kreditering og oppgi en lenke til lisensen.
- Ikke-kommersiell bruk: Du kan ikke benytte materialet til kommersielle formål.
- Ingen bearbeidelser: Du kan ikke distribuere bearbeidete versjoner av materialet.
NB: Creative Commons-lisensen gir deg ikke nødvendigvis alle de tillatelser som er nødvendig for din tiltenkte bruk. For eksempel kan andre rettigheter, som reklame-, personvern-, eller ideelle rettigheter, sette begrensninger på hvordan du kan bruke materialet.
Forfattere som publiserer i Acta Didactica aksepterer følgende vilkår:
- Forfatter(ne) beholder opphavsretten til artikkelen og gir Acta Didactica rett til første publisering, samtidig som artikkelen blir lisensiert under Creative Commons Lisens BY-NC-ND-4.0. Denne lisensen tillater deling av artikkelen for ikke-kommersielle formål, så lenge forfatteren og første publiseringssted Acta Didactica krediteres. Lisensen tillater ikke publisering av bearbeidede versjoner av artikkelen.
- Forfatteren står fritt til å publisere og distribuere arbeidet/artikkelen etter publikasjon i Acta Didactica, så lenge det henvises til tidsskriftet som første publiseringssted. Innsendte bidrag som er antatt for publikasjon eller som er til vurdering i Acta Didactica kan ikke samtidig være under vurdering for publikasjon i andre tidsskrifter, antologier, monografier eller lignende. Ved å sende inn bidrag aksepterer forfatteren at bidraget publiseres digitalt i Acta Didactica.