Tilfeldigheter styrer undervisningspraksis i mat og helse på 1.-4. trinn

Forfattere

  • Eli Kristin Aadland Høgskulen på Vestlandet https://orcid.org/0000-0001-9549-1313
  • Merete Hagen Helland Universitetet i Stavanger
  • Anne Selvik Ask Universitetet i Agder
  • Camilla Sandvik Nord universitet

DOI:

https://doi.org/10.5617/adno.9720

Emneord (Nøkkelord):

mat og helse, småskoletrinnet, kompetansemål, grunnleggende ferdigheter, læremidler

Sammendrag

Artikkelen kartlegger hvordan undervisning i skolefaget mat og helse blir gjennomført på 1.–4. trinn og belyser variasjoner og utfordringer i dagens undervisningspraksis. Datagrunnlaget består av 24 kvalitative intervjuer, 15 med mat- og helselærere og ni med skoleledere. Intervjuene ble gjennomført på 12 utvalgte praksisskoler fra alle landsdeler i Norge. Datagrunnlaget viser lærerne som underviser på 1. – 4. trinn sin kjennskap til kompetansemålene, grunnleggende ferdigheter og bruk av vurdering, samt tilgjengelighet og bruk av læremidler i faget mat og helse. Lærernes kjennskap til kompetansemålene i mat og helse etter 4. trinn varierte. Timetallet for undervisningen, elevenes kompetansenivå og det sosiale aspektet ved faget preget i hvilken grad vurdering ble anvendt som en del av undervisningen. De grunnleggende ferdighetene ser ut til å være en uutnyttet ressurs i mat- og helse undervisningen på 1.-4. trinn. Valg av læremidler i mat- og helseundervisningen på 1.–4. trinn var ofte tilfeldig. Siden lærebøker manglet, benyttet de fleste lærerne internett i søk etter oppskrifter. Noen lærere brukte læremidler beregnet for eldre elever, mens andre brukte hefter eller oppskrifter fra kommersielle utgivere eller fra andre fag.

Nedlastinger

Publisert

2023-04-14

Hvordan referere

Aadland, E. K., Helland, M. H., Ask, A. S., & Sandvik, C. (2023). Tilfeldigheter styrer undervisningspraksis i mat og helse på 1.-4. trinn. Acta Didactica Norden, 17(1). https://doi.org/10.5617/adno.9720

Utgave

Seksjon

Artikkel